Toimitusjohtajan katsaus

Modulightin toimitusjohtaja Seppo Orsila tammi-syyskuun 2022 liiketoimintakatsauksen yhteydessä:

 

Vuoden kolmannen neljänneksen aikana tuotekehitysputkemme ja pilvistrategiamme edistyivät huomattavasti, ja jatkoimme kasvustrategiamme toteuttamista lisäämällä tuotantokapasiteettiamme sekä myyntiä ja markkinointia. 

Rajoitukset vaikuttivat toimintaamme pitkän aikaa, mutta viime kuussa pystyimme viikoittain matkustamaan Yhdysvaltoihin tapaamaan asiakkaita ja vierailemaan klinikoilla. Lisäksi osallistuimme ennätyksellisen moneen tapahtumaan Yhdysvalloissa, missä osallistujien määrä on vielä paljon alle COVIDia edeltäneen tason mutta selvästi suurempi kuin keväällä. Tästä on ollut hyötyä keskusteluissa nykyisten ja uusien asiakkaiden kanssa. Näiden keskustelujen ansiosta tuotekehitysputkemme edistyi huomattavasti, ja tunnistimme mahdollisuuden hoitokertakohtaiseen maksuun perustuvan (pay per treatment -) pilvistrategiamme nopeuttamiseen lyhyellä aikavälillä.  

Komponenttien saatavuus parani neljänneksen aikana jonkin verran, ja pystyimme lähettämään toisella neljänneksellä viivästyneet toimitukset. Liikevaihtomme kolmannella neljänneksellä oli 1 232 (2 137) tuhatta euroa, ja käyttökatteemme (EBITDA) oli -1 342 (1 025) tuhatta euroa. 

Tärkein strateginen mittarimme, tuotekehitysputkemme, pysyi vakaana 26 projektissa. Meillä on meneillään muutamia suuria projekteja, jotka ovat edenneet hyvin, ja olimme iloisia voidessamme aloittaa uuden rinnakkaisprojektin nykyisen asiakkaan kanssa kolmannen vuosineljänneksen aikana. Muita neljänneksen kohokohtia olivat edistysaskeleet virtsarakon syövän tutkimuksessamme ensimmäisen laserillamme hoidettavan potilaan kanssa sekä positiivinen kehitys Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevalvontaviranomaisen FDA:n auditoinnissa, joka liittyy suureen projektiin erään johtavan silmälääketieteen alan asiakkaan kanssa.  

Vuosineljänneksen aikana patenttihakemuksemme etävalvonnan ja pilvipohjaisen lääkinnällisen laitteen konfiguroinnista hyväksyttiin Yhdysvalloissa. Viime vuonna saimme vastaavanlaisen patentin kauko-ohjattaville lääkinnällisille laitteille. Lisäksi jätimme yhden uuden patenttihakemuksen, joka liittyi fluoresenssikuvantamiseen. Arvioimme jättävämme lisää merkittäviä patenttihakemuksia tänä ja ensi vuonna. 

COVID-19:n jälkiseuraukset vaikuttavat edelleen meihin, sillä matkustamista ja asiakaskäyntejä koskevat rajoitukset hidastivat asiakkaidemme tutkimusprojekteja ja myyntiponnistelujamme pitkäksi aikaa. Kolmannella vuosineljänneksellä pystyimme kuitenkin jo laajentamaan myynti- ja markkinointitoimintaamme jäljellä olevista rajoituksista huolimatta. Koska myyntisyklimme ovat pitkät, arvioimme, että ponnistelumme tukevat kehitystämme keskipitkällä aikavälillä. Lisäksi Venäjän sota Ukrainaa vastaan aiheuttaa edelleen epävarmuutta liiketoimintaympäristössämme. 

Vahvan taseemme ansiosta olemme pystyneet jatkamaan strategiamme toteuttamista ja investoimista sekä ihmisiin että laitteisiin. Vuosineljänneksen aikana juhlimme myös miljoonatta valmistamaamme yksikköä. Lisäksi oli upeaa, että työntekijöiden tyytyväisyyskyselymme tulokset olivat erittäin positiivisia huolimatta tiimimme nopeasta kasvusta ja tämän vuoden haastavasta taloudellisesta tilanteesta.  

Useiden asiakaskäyntien lisäksi osallistuimme erittäin aktiivisesti tärkeisiin markkinointitapahtumiin. Vuosineljänneksen aikana ilmoitimme myös, että saimme järjestettäväksemme arvostetun fotodynaamisen alan kongressin ensi heinäkuussa Tampereella. Lisäksi meidät kutsuttiin ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä Yhdysvaltain kvanttitaloudelliseen konsortioon (Quantum Economic Development Consortium, QED-C) tukemaan kvanttiekosysteemialoitteita Yhdysvalloissa. Mielestäni nämä ovat osoitus sidosryhmiemme suuresta arvostuksesta meitä kohtaan ja pitkäaikaisesta kumppanuudestamme monien alan johtavien tutkijoiden kanssa. 

Uskomme vakaasti, että pitkän aikavälin menestyksemme perustuu ainutlaatuiseen teknologiaamme, ja kaikki saamamme asiakaspalaute todistaa, että he arvostavat teknologiaamme ja osaamistamme. Tämä näkyy myös projekteissamme, joissa asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia pilvipohjaisten palveluidemme tarjoamista mahdollisuuksista. Olemme vakuuttuneita siitä, että pystymme pitkällä aikavälillä saavuttamaan taloudelliset tavoitteemme eli nopean liikevaihdon kasvun ja korkean kannattavuuden ylläpitämisen. Tarkistamme parhaillaan strategiaamme ja päivitämme sitä erityisesti go-to-market-strategian osalta. Kerromme lisää näistä päivityksistä myöhemmin tänä vuonna.

 

Modulight sijoituskohteena